La data del 14 d’abril de 1931 ens remet a la jornada de la proclamació de la República catalana. Les reivindicacions democràtiques, socials i antimonàrquiques d’aquells dies van tenir una recepció específica en el cas català i badaloní.

República i sobirania(es)

Actualment vivim un període d’ascens de les reivindicacions socials i de forta impugnació del règim de la transició. Les opcions de ruptura democràtica, combinada amb les aspiracions de canvi social, han de definir clarament quins instruments són necessaris per fer possible el dret a decidir sobre totes les coses. El binomi social i nacional forma part d’un sol eix de sobirania. Sense instruments de sobirania no hi ha cap «dret a decidir» que sigui possible. La República catalana (i la república que reivindiqui qualsevol poble) és un instrument –i no l’únic– d’aquest procés de recuperació del poder popular.

Municipalisme, unitat popular i procés constituent

El municipalisme de ruptura aporta noves formes de governar, basades en la proximitat, l’àmbit local, els barris i el territori. Volem que els municipis siguin subjectes actius en la construcció d’aquesta nova república. Volem que el procés constituent es projecti de baix a dalt i, en aquest sentit, cada poble i cada barri hi hauran de tenir un pes específic. La ruptura política i social concretada en la fundació de la República catalana s’haurà de basar en un moviment que integri i relacioni de manera indissoluble les lluites socials i democràtiques, de gènere, de classe, ecològiques i de defensa del territori. El municipalisme de Guanyem Badalona en comú, que forma part d’un projecte més ampli d’unitat popular que beu dels moviments de base, vol trencar de manera exemplar amb els esquemes convencionals de representació i practicar l’autoorganització i la democràcia directa.

Ruptura i memòria històrica

En ocasió del 14 d’Abril volem reivindicar la necessitat de la memòria històrica de la gent treballadora, de les classes populars badalonines i d’un passat polític que, en altres temps, nodria aquesta comunitat d’experiències de cooperació, suport mutu i resistència. L’Ajuntament de Badalona, en el marc de l’actual procés, ha d’intervenir en la fase constituent, de manera activa, promovent i defensant l’avenç cap a la República catalana, des de baix i trencant amb un règim de la transició que s’ha vist inoperant en la superació total de les velles estructures del franquisme i incapaç de plantar-se davant dels organismes que imposen el relat de la crisi social i econòmica actual.

El fil roig històric badaloní

I volem aprofitar aquesta commemoració per recordar aquell darrer ajuntament republicà, quan a Badalona anarcosindicalistes, comunistes, poumistes, republicans moderats i rabassaires van articular, en un convuls període de guerra, un govern popular al servei de la majoria treballadora badalonina. És la memòria històrica d’una Badalona republicana, catalanista i proletària.

Volem reivindicar el passat d’aquesta ciutat d’homes i dones de fàbrica, del mar i del camp, així com mantenir viu el record d’una població on van brotar alternatives cooperativistes −com La Bienhechora, La Fraternidad o la Cooperativa Obrera de Consum La Moral−, escoles populars, centres de lectura, associacions de lleure, cultura i esport. En aquests nous temps, volem seguir conservant aquest fil roig de la memòria històrica republicana i popular de la nostra ciutat, que ens serà molt necessària. Vivim en un moment que ha de ser preludi de la ruptura i d’un nou curs històric, i els ajuntaments han de ser un pal de paller d’aquest procés. Cal canviar la història recent i fer del municipalisme un espai d’esperança i d’alliberament. I Guanyem Badalona en Comú volem ser part activa d’aquest canvi.

Share This
Warning: file_put_contents(): Only 0 of 109 bytes written, possibly out of free disk space in /usr/home/guanyembadalona.org/web/wp-content/themes/Divi/core/components/cache/File.php on line 107 Warning: file_put_contents(): Only 0 of 108 bytes written, possibly out of free disk space in /usr/home/guanyembadalona.org/web/wp-content/themes/Divi/core/components/cache/File.php on line 107