Guanyem Badalonen en Comú és una organització oberta a tota la població de Badalona, per construir un espai polític i social per a la majoria social de la nostra ciutat, rupturista, que tindrà una expressió electoral en forma de candidatura el proper 24 de maig del 2015.

Aquest projecte polític, però, no se centra només en la política institucional i en la seva participació en les eleccions municipals, sinó que vol esdevenir una eina per englobar el teixit associatiu i cívic de la ciutat, per dinamitzar-lo, fer-lo més sòlid i apoderar-lo.

Fundació

Les plataformes ciutadanes Per Guanyar Badalona i Guanyem Badalona van aprovar el 28 de febrer del 2015 confluir en una candidatura única per a les properes eleccions municipals, amb l’objectiu d’impulsar un projecte polític alternatiu i de ruptura a la ciutat. El nom de la nova candidatura, resultat d’un actiu i generós procés de confluència, va ser Guanyem Badalona, que després passaria a ser Guanyem Badalona en Comú.

La unió entre totes dues, que havien estat treballant per separat per impulsar un projecte polític alternatiu a la ciutat, es va aprovar per unanimitat en una assemblea conjunta al CEIP Antoni Botey, en què van participat més de 200 persones.

Guanyem Badalona va néixer com a resultat de la convocatòria del manifest Crida per Badalona, impulsat per persones que s’havien anat trobant en espais com l’Àgora Ciutadana, la Comissió de Festes de Badalona, els comitès unitaris de les darreres vagues generals a la ciutat, com el comitè cívic Salvador Allende, la Comissió del Che… El grup que va promoure el manifest estava impulsat per persones de l’esquerra independentista (CUP, Arran, CASiP), del 15M, de Revolta Global, d’Esquerra Unida i Alternativa, i persones d’altres àmbits polítics, socials i culturals a títol personal. En una votació ‘on line’ posterior, es va adoptar la denominació de Guanyem Badalona.

Per la seva banda, Per Guanyar Badalona va tenir l’origen en un assemblea oberta convocada per ICV-EUiA sota el nom d’Ara és Demà. Amb aquesta designació la proposta va anar avançant i sumant forces de diversos sectors i moviments socials, gent de Badalona es Mou, de Sanitat, estafats per les preferents, sindicats, moviment veïnal… Finalment, el projecte es va consolidar i va evolucionar fins a constituir-se en la plataforma Per Guanyar Badalona, ja sense ICV com a tal en la seva composició però sí amb membres de la federació a títol individual.

La coincidència d’interessos i de maneres de fer per arribar-hi va comportar que s’encetés un procés negociador per sumar esforços amb un objectiu comú: construir una nova eina municipalista amb protagonisme ciutadà, rupturista i transformadora, sense professionals de la política, disposada a apoderar la ciutadania, posar l’ajuntament al servei de la majoria i construir la República catalana des dels barris.

Aquesta plataforma ciutadana pot fer gala d’una gran diversitat de procedències des de gairebé tots els àmbits del treball per la ciutat. Persones provinents de múltiples iniciatives socials, culturals, de lluita, que molts cops s’havien trobat treballat plegades per un mateix objectiu, van donar forma a Guanyem Badalona en Comú, que té, a més, el suport explícit de la CUP, Podem i Procés Constituent, i està agermanada amb Barcelona en Comú, Som Gramenet i Sant Adrià en Comú.

Organització

Guanyem Badalona és una candidatura de base assembleària. El màxim òrgan de decisió és l’assemblea, que és la que decideix el programa, el codi ètic i les línies generals. Per desenvolupar les tasques encomanades per aquesta, es formen les comissions de treball obertes (actualment hi ha les de Programa Electoral, Confluència, Organització i Comunicació), que es coordinen a través de la Coordinadora Ampliada.

Share This