8 de març: vaga feminista, vaga de totes!

8 de març: vaga feminista, vaga de totes!

Les dones hem sigut les grans protagonistes dels grans canvis històrics i les grans conquestes de les classes populars. Vam ser nosaltres les que vàrem iniciar la “Marxa sobre Versalles” que va acabar amb l’autoritat reial de l’absolutisme francès, fent efectiva la revolució. També vam ser nosaltres, les treballadores de les fàbriques tèxtils de Petrograd, les que un 8 de març ens declaràrem en vaga per reclamar “Pa i Pau”, una vaga brutalment reprimida que va ser l’inici de la Revolució de Febrer. Les que el 1936  vam agafar els fusells o vam reconvertir pintallavis en bales per tombar el feixisme. Les que el 1966 a Badalona i el Barcelonès Nord vam desafiar el franquisme manifestant-nos públicament quan ningú ho feia. Les que el 1977 vam sortir amb espelmes a reclamar més enllumenat per Llefià. Les que l’abril de 1985 ens van organitzar en defensa d’un transport públic popular al servei de veïns i veïnes i les seves necessitats segrestant 14 autobusos amb aconseguint mantenir una línia bàsica per la mobilitat dels veïns i veïnes.

Tot i aquesta importància en les grans conquestes socials, encara avui en dia les dones som les grans discriminades de la societat, doncs a les discriminacions que patim les classes populars, les persones migrades o LGTBI, hem de sumar-hi l’opressió que patim pel fet de ser dones.

El sistema econòmic i de producció capitalista sempre ha buscat el màxim guany amb el mínim cost. Això ha portat a articular al seu voltant un sistema social patriarcal que ha normalitzat un tracte desigual cap a les dones en benefici del mateix sistema.

Avui en dia, continuen havent-hi professions en les quals som excloses o se’ns posen moltes dificultats per accedir-hi. Però inclòs a les que podem accedir, no tenim igualtat d’oportunitats real. Les dones cobrem actualment a Catalunya un 26% menys que els homes per les mateixes feines i ens costa molt més accedir a càrrecs de gerència i direcció, on només representem el 30% del total. Ens imposen un sostre de vidre que no puguem trencar.

Però l’àmbit laboral no és l’únic on les dones som discriminades per la societat patriarcal. Socialment, i de forma automàtica, se’ns assigna el rol de cures a l’entorn familiar i de les tasques reproductives. Això condiciona el nostre desenvolupament social únicament per tenir un determinat gènere. Unes tasques a l’entorn familiar que a més queden totalment invisibilitzades i desvaloritzades tot i ser el coixí on es recolza la base del sistema capitalista.

Per això el 8 de març es celebrarà per primera vegada una vaga feminista amb cobertura legal a Catalunya i també d’àmbit internacional. Una vaga que reclama la fi de la bretxa salarial, però també una vaga estudiantil, de cures i consum. Perquè volem demostrar que les dones podem parar el món. I si parem, s’atura tot!

Però no ens quedarem a casa. Com hem fet tantes vegades, sortirem al carrer a reclamar els nostres drets. Les dones de Badalona anirem a participar a la manifestació unitària convocada per diferents grups de dones i feministes de la ciutat que sortirà aquest dijous a les 18h des de la plaça de la Vila.

Els homes que, aliats del feminisme, vulguin sumar-se a la vaga, ho poden fer de manera solidària, cobrint els torns de serveis mínims i assumint les responsabilitats de cures per col·laborar amb les companyes, mares, veïnes i àvies perquè puguin sortir al carrer a reivindicar col·lectivament i conquerir el que és un dret: la igualtat.

Perquè sense les dones no hi ha revolució!