Article d’opinió al Tot Badalona

A la nostra ciutat cada any podem gaudir de les Festes de Maig, malgrat que no tothom sap com es prepara una part d’aquestes festes, quina és “la cuina i els ingredients que empra” per elaborar els plats i quins condiments donaran aquell gust diferenciat.

Fa més de 10 anys que a Badalona va sortir, podem dir, una cuina d’autor basada en el consum de productes Km 0: activitats de festes impulsades des del poble per al poble i organitzades des de les entitats i veïnat de la ciutat. Es tracta de la CPFM, la Coordinadora Popular de les Festes de Maig, que recull els seu plats en una carta de menú que es coneix com a Festes Alternatives, amb un objectiu que va ser, i encara és, el d’aconseguir un espai – “cuina oberta” perquè tot el poble badaloní hi tingui cabuda; transversal, per treballar conjuntament amb l’Administració; transparent, perquè coneguem quins són i com es gestionen els recursos; vinculant i executiva, perquè les decisions que pren la Comissió siguin les que es porten a terme. També va defensar com a condiments propis l’autogestió, l’autoorganització i el treball en xarxa, el que fa que encara emprem els mateixos productes. Un gust final especial i diferent. Com deia la CPFM “… volem que entre totes i tots es pugui decidir quin model de festa volem, i això implica parlar no només de dates i llocs sinó també de formats, recursos i continguts. Quant hem d’invertir en la festa? Quina mena d’activitats volem prioritzar? Amb quina música volem amenitzar cada celebració? Si la festa d’un poble és perquè el poble la gaudeixi, no entenem per què aquesta mena de decisions han de quedar sempre en mans d’uns pocs”.
Aquesta cuina d’autor es fusiona fa 3 anys, quant el govern del PP decideix que estem menjant per sobre de les nostre possibilitats i que cal tancar la seva cuina a l’agost. De nou, va haver de sortir la iniciativa popular per recuperar la nostra cuina tradicional i evitar que el receptari no es perdés, perquè a l’agost també volem cultura. Llavors es crea la Comissió de Festes de Badalona (CFB) que des del seu inici deixa clar que neix amb la voluntat de ser un òrgan oficial de la ciutat que treballi i vetlli per tot el cicle festiu de Badalona, és a dir, totes les expressions festives que es donen a la ciutat al llarg de l’any.
Al maig podrem escollir entre tota la carta d’activitats que presenta l’Ajuntament, aquest plats elaborats per la CFB, com són la Nit del Mono, concerts, xerrades, Dia del Micaco i moltes més, tots ells productes de la ciutat, tots ells productes Km 0, i que esperem que s’identifiquin bé a la carta qui en són els seus autors.
Cal dir que pel meu gust falten unes postres potents que tinguin identitat pròpia badalonina i, per això, caldria recuperar el micaco com el nostre tret identificatiu.
Finalment, esperem que el 24 de maig puguem canviar per fi la gestió de la cuina i fer-ne una reforma total per adaptar-la a les necessitats de la ciutat.

http://www.totbadalona.com/2015/02/20/aquesta-setmana-a-opinio-en-toni-flores-ens-parla-de-al-maig-productes-km-0/

Share This