Des del Grup Municipal de Guanyem Badalona en Comú hem estat sempre al costat de la comunitat educativa en tots els seus sectors. Des dels alumnes i estudiants, fins les famílies i els docents i personal de serveis. Coneixem els problemes que enfronten dia sí i dia també els centres per oferir la millor educació als nostres joves i infants. Aquest nou curs en el context de la Covid_19 calia més previsió, més coordinació amb la Generalitat i la comunitat educativa badalonina i més acció municipal que mai. Hores d’ara ni tan sols sabem si ha calgut cedir espais municipals, en quines condicions es cediran si calen, ni quina és la previsió per mantenir ràtios de seguretat. En realitat no sabem res pel que fa a l’inici de curs a Badalona, perquè la comunitat educativa durant la pandèmia ha estat abandonada per l’administració local, malgrat la predisposició dels diferents agents educatius i polítics, el govern no ha activat cap espai de treball conjunt, i ni tan sols ha convocat el Consell Escolar. Al juny Guanyem vam formular moltes preguntes al govern del PP sobre sobre el procés de matriculació, els convenis i la planificació d’obres. Les respostes a finals de juliol  deixaven molts interrogants oberts.

Amb l’inici del curs escolar, l’ajuntament ha de prendre mesures i fer realitat les reclamacions de la comunitat educativa. El govern de Xavier Garcia Albiol, però, no ha fet els deures d’estiu. Ni manteniment als centres, ni mesures d’higiene per evitar contagis. La neteja dels edificis escolars és competència municipal. El control en l’obertura dels centres, també. Ens consta, i és molt greu, que actualment no hi ha previst servei durant l’horari de funcionament, i que per tant no hi haurà cap professional de neteja mentre el centre estigui funcionant. La neteja, un tema clau en la prevenció dels contagis, ha estat del tot abandonat per aquest govern del PP, una mostra ben evident de la deixadesa amb la que el govern ha afrontat la planificació de la tornada.

Molts dels problemes que pateix el nostre sistema educatiu són derivats de les retallades i la falta d’inversió en el que és un pilar bàsic del present i el futur de la nostra societat. Però a Badalona ja s’ha repetit moltes vegades que l’educació és una prioritat i el propi Ple ha aprovat tot tipus de mocions per reafirmar-ho.

Ens trobem davant d’un curs escolar 2020-2021 ple d’incerteses per a tothom, però també arrosseguem qüestions de fa molt de temps. Sabem de sobres que ajuntaments com el de Badalona es troben impotents per resoldre molts dels problemes del sistema educatiu, però això mai ha estat una excusa per no plantar cara. I menys ara, en el el context de la pandèmia pel Covid-19. Temes com les despeses de petit manteniment, que encara no s’han resolt i depenen directament de l’ajuntament, o la inversió en dispositius i xarxa wifi lliure, tal com es va prometre el juny, la realitat és que no s’han iniciat accions per combatre la bretxa digital que permetin eliminar desigualtats en cas de nous confinaments.

Aquest estiu el govern de Xavier Garcia Albiol ha fet vacances escolars a l’agost  i no ha complert amb el manteniment ni obres als centres educatius, com l’Escola Llibertat, que espera la construcció d’un nou menjador. Els convenis per la construcció de les noves escoles de Badalona Port i Ventós Mir segueixen sense concretar, i les famílies i els alumnes, sense centres dignes als seus barris. 

I la seguretat del personal docent, el de serveis, i els alumnes contra els contagis? No es pot començar el curs amb normalitat si no es rectifica i s’aclareix la forma en que s’efectuarà la neteja i desinfecció dels centres mentre funcionen, per garantir la salut de tota la comunitat i el desenvolupament del curs. I la organització de la feina dels oficials d’oficis, està coberta per garantir entrades i sortides segures? I la cessió d’espais, és cert que els centres que ho necessitin l’hauran de costejar pagant taxes i  lloguers? Tot això és de competència municipal.

Des del principi del govern del Partit Popular, només hem vist anuncis i grans titulars que són propaganda, sovint de mal gust i buida de contingut, però no hem vist actuacions reals. No hem vist feina feta. Badalona necessita un govern que tingui en compte la comunitat educativa, i que defensi l’educació pública digna. 

Exigim al govern municipal que convoqui el Consell Escolar Municipal i doni explicacions i respostes davant de tota la comunitat educativa.

Badalona, 3 de setembre del 2020

Share This