1. L’assemblea general de Guanyem Badalona en Comú, convocada aquest cap de setmana per analitzar la política municipal, aposta per trobar solucions d’urgència a la profunda crisi política a la qual està sotmesa la gestió de la ciutat amb el govern en minoria del PSC i Comuns. 
  2. Fem un balanç molt crític (i autocrític) dels primers set mesos ocorreguts després del Ple d’investidura del juny de 2019, on vam donar suport al candidat del PSC tot i que aquest va assolir menys vots a les eleccions municipals que la candidatura de Dolors Sabater, recolzada per la nostra coalició electoral amb ERC, amb l’únic objectiu d’evitar un nou govern xenòfob del PP amb Xavier García Albiol.
  3. El govern en minoria del PSC no ha respectat cap dels compromisos adquirits amb la nostra formació des de llavors. La interlocució política amb la formació de l’alcalde és pràcticament inexistent o ineficaç. No se’ns ha fet coneixedors (perquè no existeix) de cap pla de govern ni de l’impuls de cap política concreta per solucionar la crisi social que pateix la nostra ciutat. En set mesos no s’ha impulsat cap pla d’ordenances fiscals ni s’ha posat en marxa un nou  pressupost municipal per a l’any en curs.
  4. Però pitjor que la inacció política absoluta és el pas enrere que s’ha donat en múltiples àmbits de la gestió municipal: impagament a proveïdors i a entitats, bloqueig del mínim manteniment a la totalitat d’instal·lacions municipals, col·lapse total dels serveis, etc. L’Ajuntament de Badalona està en bancarrota tècnica tot i comptar de plena salut econòmica.
  5. Això ens referma en el que anem dient des de la moció de censura que va impulsar el PSC, amb el suport de PP i C’s, el juny de 2018: no es pot governar en minoria absoluta la tercera ciutat de Catalunya. La crisi del govern municipal és, principalment, una crisi de lideratge polític al mancar direcció de les polítiques a seguir.
  6. Durant set mesos hem apostat per fer d’oposició responsable al govern municipal aportant múltiples solucions de caràcter tècnic per a sortir de la crisi, sense que moltes siguin tingudes en compte pel govern municipal. Així contemplem, alertats, que les perspectives a llarg termini a la política municipal són diametralment oposades a les que volíem aconseguir quan vam apostar pel “mal menor” d’un govern en minoria del PSC: el rèdit de la bancarrota tècnica a la qual està sotmesa la ciutat de Badalona se l’emporta la xenofòbia i el populisme de Xavier García Albiol i el PP.   
  7. De l’actual situació municipal no defugim de l’autocrítica: la nostra formació va formar part del govern local des del 2015 fins al 2018 i tot i impulsar moltes reformes profundes a l’hora de planificar polítiques públiques i garantir la remuntada econòmica després de les retallades socials del PP d’Albiol no vam aconseguir la majoria política necessària per a reformar profundament l’administració local. Considerem que aquesta tasca és, ara, inajornable i prioritària.   
  8. Per tot això, fem un pas endavant i apostem per l’única solució possible que contemplem per a sortir de la crisi: un govern de majoria absoluta amb un lideratge polític clar i rotund. Aquest govern ha de ser format per totes les forces democràtiques (això vol dir, anti-racistes i anti-feixistes) del Ple municipal: Guanyem Badalona en Comú, ERC, Badalona en Comú, PSC i Junts per Catalunya. Només aquest govern majoritari de concentració de 16 regidors dels 27 total pot tenir la força i el lideratge necessari per a sortir de l’actual bancarrota tècnica en els escassos tres anys i mig que resten de mandat fins a les properes eleccions.
  9. Fem una crida a totes les forces abans esmentades a seure de manera urgent per a consensuar un pla de xoc i un model de governança col·legiat, que considerem que només pot estar liderat per Dolors Sabater, candidata que compta amb el suport de 24.470 electors de la ciutat, però amb responsabilitats compartides de manera proporcional per a tots els regidors i regidores de les formacions que es consideren anti-feixistes. 

De no seguir aquesta crida urgent i excepcional que fem, alertem que entrem en una fase d’aprofundiment de la bancarrota tècnica i política a la qual està sotmesa l’actual govern en minoria. Aquesta situació només és camp adobat per al discurs populista xenòfob i ultradretà a la ciutat, i la nostra responsabilitat, doncs, no podrà continuar estant apuntalant constantment aquesta situació nefasta per la ciutat.

Share This
Warning: file_put_contents(): Only 0 of 127 bytes written, possibly out of free disk space in /usr/home/guanyembadalona.org/web/wp-content/themes/Divi/core/components/cache/File.php on line 107