Foto: © Jordi Borràs

 

Discurs de investidura de la nova alcaldessa de Badalona, durant el ple d’investidura del 13 de juny a la sala de plens del consistori de Badalona:

Badalonins i badalonines, membres de les entitats i de la societat civil,  regidors i regidores, exalcaldes i exalcaldessa

“El nou ajuntament ha sorgit de la voluntat popular, ha rebut un mandat de qui té la sobirania municipal: dels ciutadans. Conscients i fidels a aquest mandat, no solament governarem en benefici del poble, sinó que ho farem comptant amb la participació contínua de tothom. Els òrgans de govern de l’ajuntament funcionaran de manera completament democràtica (…). La informació, la consulta i la relació amb les entitats ciutadanes serà una pràctica i una norma regular del nou estil del govern democràtic de la ciutat”.

Aquestes paraules no són meves. Les manllevo del discurs que l’alcalde Màrius Díaz va pronunciar al primer Ple del nou ajuntament democràtic. No era aquí, en aquesta sala. La il·lusió col·lectiva per la recuperació de les llibertats després del franquisme va fer que aquell Ple, d’un ja llunyà 27 d’abril de 1979, se celebrés en un pavelló de la Plana ple de gom a gom.

Han passat gairebé 40 anys. Badalona ha canviat molt, i ha millorat en molts aspectes. Però bona part dels anhels, dels somnis que ens feien bategar en aquells temps crucials per a la història de la nostra ciutat i el nostre país, malauradament no s’han complert. Volíem construir una societat que fos justa, de ciutadans lliures, que posés la persona al centre de les preocupacions i que eradiqués les desigualtats. Pensàvem que la democràcia de què ens havíem dotat ens hi portaria. Però amb el temps aquest sistema polític i econòmic se’ns ha anat corrompent i s’ha mostrat ineficaç per preservar els drets bàsics i la radicalitat democràtica.

També volíem endreçar i equilibrar una ciutat que havia crescut molt ràpid i de forma desorganitzada. Preteníem que aquella Badalona plural es cohesionés recuperant memòria històrica i patrimoni, compartint llengua i cultura en  l’espai comú, i reparant els estralls d’un urbanisme caòtic. Pensàvem que la democràcia de què ens havíem dotat ens hi portaria, i malgrat són molts els canvis i les millores assolits, el sistema s’ha mostrat ineficaç per assolir-les.

Badalona és avui una ciutat amb més desigualtats que anys enrere. Amb una part molt important dels seus veïns i veïnes que pateixen durament els estralls d’un sistema que no funciona. I que han vist com les polítiques públiques que s’han dut a terme s’han preocupat més de rescatar els bancs que les persones. Darrere dels  índexs d’atur, de les xifres de desnonaments, de les dades de persones que viuen al llindar de la pobresa hi ha històries particulars, noms i cognoms de conciutadans nostres que ho estan passant molt malament.

Badalona és avui, també, una ciutat que manté importants desigualtats territorials i que no pot parlar encara de cohesió social generalitzada. Ferides com l’autopista i la manca dels laterals en són un exemple.

 

I les nostres institucions han resultat poc eficaces per combatre-ho. Ens han decebut. Sentim que no han estat a l’alçada. Des del carrer ens mirem aquestes institucions pensant, sentint,  que s’han oblidat de vosaltres, de nosaltres, del bé comú.

I avui, això, pot començar a canviar…

Perquè aquella voluntat de començar de nou, de capgirar el model social, polític i econòmic de la transició; aquelles ànsies de canvi i tots els somnis compartits han confluït una altra vegada com ho van fer fa 40 anys. Però aquesta vegada, les nostres lluites seguiran a les places i alhora governaran al saló de plens. Hem estat massa anys delegant, massa anys permetent que entre la institució i el carrer hi hagués una frontera. Quan em vaig presentar vaig dir-vos que preteníem portar el carrer, la plaça, a la institució. Per retornar la institució al carrer, a la plaça. Hem estat la paraula no dita o silenciada. I ara serem la revolta en un sol crit. Veïnes, veïns, el poder per transformar les coses el tenim cadascun de nosaltres, la ciutat la construïm cadascuna de les persones amb la veu, amb el criteri, la participació. La implicació. La ciutat és la seva gent i tota la vida que genera.

Badalona és una ciutat molt viva, amb un gran patrimoni i un gran potencial humà i cultural, associatiu, reivindicatiu. La ciutat es teixeix per baix, cosint moltes de les seves fractures gràcies a les xarxes humanes que connecten i construeixen, que fan ciutat. L’ajuntament, la casa del comú, ha d’acompanyar i ajudar a enfortir aquestes xarxes, aquest patrimoni, perquè són la solidesa de la ciutat, els fonaments. Avui aquí, en aquest nou ajuntament, entren una bona colla de veïnes i veïns com tots vosaltres, sorgits de la lluita als barris, de les tasques solidàries, culturals, del moviment veïnal, de les marxes i grups de defensa dels drets i els serveis públics, i dels partits polítics  Forjadors a consciència de la unitat popular. Ciutadans que hem estat escollits per vosaltres per entrar a l’Ajuntament, i tindrem un peu a l’Ajuntament per gestionar-lo de forma eficient i amb transparència; però de peus en tindrem mil al carrer per continuar sent barri, associació i veïnat.

 

Sou tots vosaltres, que dia a dia batalleu per construir aquesta ciutat somiada, els qui ens representeu en les vostres lluites. I ens seguireu representant.

Ara és el moment d’una nova manera de fer política en què les persones treballem per les persones. Pels seus drets. Perquè la ciutadania torni a estar al centre de la política.

El nou govern estarà format per un equip de gent preparada, que posarem la nostra capacitat de treball, la nostra formació i l’estima a la ciutat al servei d’aquest ajuntament que és el símbol del poder popular.

Els regidors i regidores, i jo mateixa,  treballarem amb humilitat i generositat, però amb un esperit desbordant per fer una Badalona millor.  Volem ser un govern que tingui la màxima ambició de canvi. Però que sigui radicalment humil.

 

Em faig meves les teves paraules, Màrius, per deixar clar que no només governarem en benefici del poble, sinó que ho farem comptant amb el poble, amb  la vostra participació. Les entitats socials, culturals o esportives; les associacions de veïns; les federacions de comerciants o d’empresaris; les assemblees i agrupacions d’afectats;  els joves; els partits polítics; i tots els badalonins i badalonines, cadascuna de les persones sense exclusió, són necessàries per fer sortir la ciutat d’aquesta situació i projectar-la cap a un futur digne i just. I per fer-li recuparar l’autoestima i l’espai que li pertoca com a tercera ciutat catalana al cor de l’àrea metropolitana del Barcelonès. Però aquest ha de ser un projecte col·lectiu, sense desercions, Aixecar Badalona és feina de tothom. Som-hi, mans a la feina! Des de dins i des de fora,

 

És per això que ara i aquí vull estendre la mà a totes les formacions polítiques d’aquest consistori. Guanyem Badalona en Comú, ERC-MES-Avancem i ICV-EUiA volem treballar també amb tothom. Especialment amb el PSC, amb qui compartim bona part del programa i podem establir acords de governabilitat i a qui agraïm el gest que fa avui, votant-me com a alcaldessa. També a Convergència Democràtica, per la confiança que diposita en la meva persona. Però també estenc la mà a Unió Democràtica i Ciutadans, amb qui podem coincidir en alguns objectius del programa.

La majoria aconseguida per aquesta pluralitat de forces que han fet possible la meva elecció com a alcaldessa i, per tant, el relleu a l’alcaldia, posa en valor la generositat i el sentit de responsabilitat de les forces polítiques que els badalonins i badalonines amb els seus vots, han fet entrar a l’ajuntament. Generositat i esforç de les persones que ens han ajudat a arribar on som ara. La generositat de les forces polítiques que han fet possible que una nova forma de fer política arribi a Badalona. Que han fet possible que aquest procés d’actualització democràtica arribi a la ciutat per transformar-la   Serem capaços d’arribar a acords i de trobar punts en comú amb el conjunt de Badalona, també amb les entitats, les associacions, amb el veïnat representat directament en els nous òrgans de democràcia directa i participativa a través d’audiències públiques als diferents districtes. I ho farem fent servir la capacitat d’escoltar els altres, d’admetre la crítica, de sumar i no restar. De buscar per sobre de tot el bé comú. De vegades cal que tots hi perdem una mica per guanyar-hi tots molt.

Segur que ens equivocarem. No som professionals de la política, ni pretenem ser-ho. I quan alguna cosa no surti bé serem els primers a dir-ho per corregir-ho i fer-ho millor. I vosaltres també ens ho haureu de dir.

Per aconseguir-ho, necessitarem ser molt transparents en el nostre dia i dia, i hem de ser capaços de demostrar-vos-ho. Respondrem a la vostra confiança. Si no, tot haurà estat en va.

 

S’ha acabat el temps de governs que actuen d’esquena a la ciutadania. Però us demanem especialment a tots els ciutadans, a totes les veïnes i veïns, que sigueu coresponsables en la governança de la nostra ciutat. Participeu-hi activament, perquè, com deia Joan Fuster, la política o la fas o te la fan. Aquest govern tractarà els ciutadans com el que són: dones i homes adults amb sentit crític i criteri propi. I tractarà als joves i infants també com a ciutadans amb dret a opinar i contribuir participativament a la transformació de la ciutat. No exclourà de l’empoderament participatiu als més vulnerables. I no us enganyarem amb falses promeses ni farem que oblideu els vostres problemes a base de pirotècnies i distraccions banals. Us necessitem coresponsables de la gestió d’aquesta ciutat, afrontant junts i juntes les dificultats, celebrant les victòries col·lectives.

Us necessitem a tots. Ens necessitem a tots.

 

També estenc la mà al govern sortint, el Partit Popular

Per construir una Badalona de totes i tots. Que no divideixi les persones segons orígens, condicions o creences. Sinó que vetlli pel benestar de tothom, sense importar res més. Sense exclusions ni privilegis. En això ens hi trobarem.

Però mai més, MAI MÉS, permetrem que de la divisió se’n faci política, que de l’exclusió se’n vulgui treure rèdit electoral. Que de l’odi se’n faci bandera. Mai més, enlloc, contra ningú.

Deia que seríem humils, ambiciosos, generosos. I alhora implacables. Implacables amb la corrupció, amb aquells que usen el bé comú en benefici propi, amb els que s’enriqueixen a costa dels més desafavorits. Aquest govern està format per persones honestes que no som aquí per enriquir-nos. Per això prendrem com una de les primeres mesures la reducció dels nostres sous, la supressió de les dietes i l’eliminació de tots aquells privilegis dels quals, si de cas, hauríem de ser mereixedors tots els ciutadans i no només uns quants.

El nostre únic privilegi serà servir Badalona des de la màxima institució de la ciutat, la casa comuna, la casa de tots.

També reduirem el cost econòmic de l’estructura política de l’Ajuntament i aplicarem transparència total en les contractacions públiques, alhora que iniciarem un procés d’auditoria dels comptes municipals i de les empreses públiques.

I retornarem la veu a tots els consells de participació que han estat emmudits. Superarem les estructures de participació que ens regeixen amb noves fórmules de democràcia directa i vinculant. Però per començar les convocarem després d’anys sense fer-se. I començarem pel Consell Escolar Municipal, amb caràcter urgent, per prendre totes les mesures que calgui per començar el curs escolar com pertoca.

En els propers sis mesos, s’elaborarà un pla d’actuació municipal, mitjançant un procés participatiu amb la ciutadania i els treballadors i treballadores municipals. Però la ciutat necessita respostes urgents. Per això, des d’ara mateix, fixarem la nostra prioritat absoluta en un pla d’emergència social, dotat d’una partida pressupostària per a ajudes socials, que ens permeti garantir els serveis bàsics de totes les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. Començarem a combatre els desnonaments des de les institucions amb actuacions d’ofici municipal previ a les ordres judicials, i eliminarem de forma immediata el copagament del servei de teleassistència. També garantirem el servei de menjador als casals d’aquest estiu per als infants de famílies en situació vulnerable, entre d’altres mesures urgents.

Alhora volem impulsar l’ocupació de qualitat i treballar per la reactivació econòmica. Per això, aportarem una partida extraordinària als plans d’ocupació, fomentarem l’economia social i cooperativista  i establirem una taxa zero per a l’obertura de noves activitats econòmiques. Però també en aquest camp revertirem aquelles situacions injustes amb la remunicipalització del serveis de neteja als edificis públics o la no contractació de serveis amb cap empresa, com Movistar, que no garanteixi els drets bàsics de tots els seus treballadors.

No volem governar a cop de titular ni d’impacte mediàtic. Badalona ja ha ocupat massa platós en els darrers anys per a vergonya de tots. Però entenem que hi ha actuacions que fa anys que caldria que s’haguessin iniciat, i no volem esperar ni un minut més per dur-les a terme.

També en el camp de la convivència i la gestió de les diversitats ens cal refer tanta feina que s’ha destruït. Badalona era un exemple nacional i europeu en les polítiques públiques i l’acció de les entitats en l’àmbit de la convivència. Una diversitat que no pot ser considerada com una amenaça,, sinó com una riquesa i un potencial per a la ciutat. Per això impulsarem un Pacte Ciutadà per a la Tolerància, la Diversitat i el Civisme que ens retorni als espais de diàleg que mai s’haurien d’haver abandonat. I que situiï un altre cop el català com a llengua de trobada i de cohesió social. Aquest govern serà taxatiu en la defensa del model d’escola pública i en català, i en el rebuig total a la llei Wert.

En l’àmbit urbanístic, treballarem per una ciutat habitable. Buscarem l’acord de tots i totes, dins i fora del Ple, per desencallar la construcció dels laterals de l’autopista i iniciar el projecte de transformació d’aquesta via. Volem posar fre als projectes faraònics que en res responen al que necessita la ciutat. Per això revisarem el plantejament urbanístic en tràmit de grans obres ja en marxa i estudiarem la suspensió temporal de llicències de grans centres comercials.

I pel que fa a l’espai públic, el compromís és ferm per fer-lo realment públic i accessible, l’eliminació de barreres arquitectòniques, l’eliminacio de traves burocràtiques per a fer-ne ús i el retorn d’aigua a les fonts són mesures que a peu de carrer, ben a prop de casa,  seran indicadors d’aquesta nova forma de fer d’un govern del poble amb el poble.

Aquesta és la Badalona de tothom que volem construir. Una ciutat sense barreres, ni físiques, ni mentals, sense prejudicis, que sàpiga evolucionar i créixer per fer-se més gran i més forta. Una Badalona moderna, que sàpiga mirar al futur, adaptar-se, transformar-se i avançar-se als nous temps. Una ciutat valenta, que no tingui por de plantar cara als seus problemes. Que sàpiga posar-se reptes i superar-los amb l’esforç col·lectiu.

I una Badalona que participi activament en la construcció de la Catalunya del futur. La nostra ciutat ha d’aportar la seva mirada en aquest procés constituent cap a una República catalana  que ens permeti disposar d’un país socialment just i lliure. Un procés que va néixer als carrers i que no ha de tenir més límits que allò que democràticament vulguin els ciutadans. Cap tribunal pot declarar il·legals els 50.000 badalonins i badalonines que el 9 de novembre vam exercir la nostra sobirania.

 

I acabo per on hauria d’haver començat. Presentant-me a tots vosaltres, als que sou aquí, a la plaça de la Vila o als que em sentiu per ràdio o televisió.

Em dic Dolors Sabater i Puig, vaig néixer a Badalona fa 54 anys. Veïna del barri del Manresà. Sóc professora d’institut a Llefià. He patit, com tants de vosaltres, els estralls de la crisi i les retallades injustes i indignes. No he format mai part de cap partit polític però he fet política activa des de les entitats treballant en aquelles causes que he considerat justes.

Avui, i en els propers quatre anys, com a alcaldessa de Badalona, la meva causa seran els 220.000 badalonins i badalonines. Tots ells. Sense cap exclusió. Els que ens heu votat. Els que han donat suport als partits que avui m’han fet confiança. I els que no em vau votar i avui us sentiu decebuts i frustrats. Aquest govern, i jo mateixa m’hi comprometo públicament i solemnement, treballarà per a tots i cadascun de vosaltres. I també per a totes aquelles persones a qui, per anormalitat democràtica, no hem donat el dret a vot.

La meva causa som nosaltres. La nostra causa som totes i tots.

Sóc la Dolors i em sento molt honrada de ser la vostra alcaldessa. I d’aquí 4 anys, quan tot això acabi, tornaré al meu institut, amb els meus alumnes. I seguiré lluitant per allò que crec des d’allà on faci falta, sentint-me profundament agraïda pel privilegi que m’heu concedit. M’agradaria contribuir a un canvi necessari a la ciutat, un canvi en la manera de fer,  sentir i viure aquesta ciutat que tant estimo i que crec fermament que pot millorar. Espero ajudar a recuperar l’autoestima pel sentiment badaloní en una Badalona més democràtica, habitable, pròspera, sostenible, justa, inclusiva i educadora. Amable, honesta i atrevida.

Perquè tots i totes som Badalona!

Moltes gràcies.

Visca Badalona i visca Catalunya.

 

Share This