El 14 d’abril de 1931, la mobilització popular i la victòria de les forces progressistes a les  Eleccions municipals posaven fi a la monarquia borbònica que havia sotmès al poble a través de falses democràcies i de règims dictatorials.

La nova República naixia diversa, esdevenint un nou sistema de base popular que volia ser una eina de transformació per assegurar les necessitats bàsiques de la gent i, alhora, portar a terme les demandes expressades al carrer per moviments obrer i socials. Naixia, en definitiva, sota la vella premissa de “el poble mana, el govern obeeix”.

Aquest potencial transformador va ser atacat per forces reaccionàries, que van acabar provocant la Guerra Civil, però també per algunes forces “progressistes” que, temorosos de perdre els seus privilegis i poder sobre la classe treballadora, van suavitzar les seves propostes. Iniciatives de justícia social com la Llei de Contractes Conreu de Catalunya no es van poder estendre a la totalitat de l’Estat i van ser ràpidament atacades.

A Guanyem Badalona en Comú som hereves i hereus d’aquelles lluitadores que volien una república com a eina de transformació social, on es governés obeint al poble. Una república que acabés amb l’opressió social, però també amb l’opressió nacional. Perquè som hereves i hereus de la República de Macià i Companys, de Campalans, Nin o Comorera.

És per això que aquest 14 d’abril, 87 anys després del seu naixement, cridem a recuperar aquests valors republicans. La igualtat de totes i tots que acabi amb els privilegis i les exclusions, vinguem d’on vinguem, pensem el que pensem, creiem el que creiem, estimem a qui estimem. La fraternitat entre els pobles i nacions de l’Estat i d’arreu del món, així com també la solidaritat contra les atacs de l’imperialisme, el feixisme i les elits econòmiques. La llibertat social, i també la llibertat nacional dels pobles i nacions a decidir el seu futur lliurement. La necessitat de manar obeint. I l’autoorganització, eina imprescindible per assolir qualsevol avenç i transformació social, i del que hem vist un exemple tant proper com l’1 d’octubre on la societat, unida i organitzada sota la voluntat de decidir lliurement el seu futur, va contrarestar el poder repressiu de tot un Estat.

Amb aquest objectiu, a Guanyem Badalona en Comú estem plenament compromesos amb aquest moment de lluita popular, autoorganitzada i plural per la consecució d’una República dels drets socials que es configuri de manera participativa, barri a barri. Així mateix, recolzem la decisió del govern de penjar la bandera tricolor i la senyera, ambdues símbols republicans, el proper 14 d’abril.

Share This