El Diari de Badalona ha preguntat als set principals candidats sobre diferents temes. Pots llegir les respostes del qüestionari de Guanyem Badalona en Comú:

Què té la seva candidatura que no puguin aportar la resta?

La nostra és una candidatura ciutadana d’esquerres i rupturista que porta al seu ADN una manera de fer política basada en l’apoderament ciutadà mitjançant la participació vinculant i una transparència total, la prioritat de les necessitats de la gent sobre els interessos privats i la lluita contra la política professional amb limitació de sous i mandats i el control de l’acta de regidor per part de l’assemblea. Som els que hem ocupat les places durant anys que ara volem entrar a l’Ajuntament per obrir-lo a la ciutadania.

Quins creu que són el tres principals problemes de Badalona?

Badalona pateix des de fa massa anys un problema de cohesió física, amb grans barreres que divideixen la ciutat i que n’acaben generant un de cohesió social que no podem permetre que es dilati encara més. A aquesta problemàtica local s’hi uneixen dues crisi que es viuen arreu del país: una crisi social, provocada per la crisi econòmica i agreujada per la política de retallades i la manca de polítiques socials efectives per combatre-la, i una crisi política generada per la pèrdua de poder de la ciutadania en favor dels partits i la seva xarxa clientelar.

Com es poden solucionar?

El problema de cohesió s’ha de solucionar pensant les polítiques no en clau de pegats, sinó en clau de les necessitat de la gent d’arreu de Badalona, des de les infraestructures i equipaments fins a la xarxa de transport. I, òbviament, acabant amb les barreres físiques, fent, si cal, una desobediència des de l’Ajuntament per aconseguir aquesta reivindicació històrica. La crisi social se soluciona prioritzant el factor social en els pressupostos davant els macroprojectes faraònics i portant a terme polítiques de lluita contra la pobresa i generació d’ocupació des dels òrgans de l’Ajuntament. La crisi política, per la seva banda, té una solució clara i fàcil: obrir finestres i posar llums i taquígrafs a la gestió municipal, donant tota la informació a la ciutadana, i potenciant una política de participació vinculant que permeti recuperar el control d’aquesta sobre el poder municipal.

Hi ha algun àmbit en particular que cregui que s’ha de millorar respecte del mandat que deixem enrere?

Tot i que el problema també es patia en anteriors governs, en la majoria dels aspectes de la gestió municipal durant aquest mandat s’ha agreujat la manca de control democràtic i de priorització del factor social de la política de la ciutat.

Creu que alguna mesura (anunciada o iniciada) del govern del darrer mandat no és realitzable?

N’hi ha molts exemples, de polítiques que el govern del Partit Popular sabia perfectament que no podria portar a terme i que han estat utilitzades des del primer moment de manera populista per guanyar vots. L’exemple més clar és el de la gratuïtat dels llibres, que tal com es proposava era inviable i ni tan sols es van contemplar alternatives que sí que ho eren, com la socialització de llibres i les ajudes a l’escolarització per a les famílies sense recursos, per assegurar la igualtat en l’accés a l’ensenyament per a tothom.

Destaqui tres propostes del seu programa polític.

Les propostes clau del nostre programa polític són el retorn del poder de gestió municipal a la ciutadania mitjançant assemblees de barri i consells sectorials vinculants i creant les estructures necessàries per l’elaboració de pressupostos participatius, la remunicipalització dels serveis bàsics privatitzats per estalviar entre 10 i 15 milions d’euros i crear llocs de treball directament des de l’administració, i el tractament de les mesures contra la pobresa de manera integral, sense fragmentar-la. El drama que viuen milers de persones a la ciutat no pot estar condicionat per una estructura no racional de l’Ajuntament.

Si hagués de formar govern, tanca les portes a alguna formació?

La nova manera de fer política, des de baix, per la gent però amb la gent, és un pilar bàsic de la nostra formació i del perquè existim. Òbviament, aquesta manera d’entendre com s’ha de fer política exclou el Partit Popular, però no donarem un xec en blanc per entrar al govern. Sense un canvi en la política que ha patit Badalona durant molts anys, no hi entrarem.

Aquestes són unes eleccions de tots contra Albiol?

Les eleccions d’aquest diumenge són unes eleccions que podran equiparar-se a les de 1931. Seran una mostra de l’esfondrament del règim de la Transició i la necessitat d’un procés constituent en què el Partit Popular, el partit de la corrupció, de les retallades socials i de drets, el dels sobres i la comptabilitat B ha de ser derrotat, però també les pràctiques de la vella política que han permès la pèrdua de poder de la ciutadania enfront dels interessos privats de les grans empreses i fortunes.

A partir de juny, el de l’Ajuntament haurà de ser un govern de coalició?

Segurament s’haurà d’arribar a enteses entre diferents partits, cosa que permetrà una política més de consens i no per imposició.

Veu possible un govern amb majoria absoluta?

No creiem que aquest escenari es pugui produir. Tampoc és bo que així sigui. Amb el sistema polític actual, una majoria absoluta equival a un xec en blanc al partit governant, fins i tot per incomplir el programa polític i les promeses i portar a terme polítiques contra la ciutadania.

La hipotètica entrada de noves (entenent com a noves aquelles que no han tingut representació des del 2011) forces polítiques perjudicaria o beneficiaria la governabilitat de l’Ajuntament?

Actualment només hi ha 4 forces polítiques representades al Ple. Un Ajuntament amb més formacions és sempre positiu, ja que permet una major representativitat social i també una necessitat de consens en la política municipal que enriqueix les propostes.

Quina formació creu que pot irrompre amb més força?

Per descomptat, creiem que el nostre projecte serà el que irromprà amb més força. La gent veu en nosaltres una opció il·lusionadora per revertir les polítiques que ha patit la ciutat durant anys, fent entrar les lluites del carrer a l’Ajuntament.

Espera canvis significatius la nit del 24M?

Sens dubte. L’escenari polític badaloní canviarà radicalment no només la nit del 24 de maig, sinó també durant aquests quatre anys. La política municipal necessita canvis profunds i s’han d’abordar urgentment, fa masses anys que els partits clàssics els demoren sense data de ressolució.

Quants regidors serien per al seu partit un bon resultat?

No juguem a fer travesses. La força de la nova manera de fer política té molt poder de canvi. Només que entri 1 regidor, aixecarem catifes i capgirarem el panorama actual del ple municipal.

I quin resultat numèric seria una decepció o una derrota? Dimitiria, si fos així?

Hem tingut molts elements en contra aquest temps. per tant no ens juguem el nostre projecte a una sola carta el 24M. El nostre projecte no és electoralista i va més enllà. I ell fet de ser cap de llista tampoc m’atorga cap càrrec més enllà de l’ordre a la papereta. Som una formació assembleària, on tothom té els mateixos drets i deures. Sigui quin sigui el resultat, seguiré participant com una més dins aquest projecte rupturista.

 

Pots consultar la resta de respostes dels altres partits aquí 

 

Share This
Warning: file_put_contents(): Only 0 of 88 bytes written, possibly out of free disk space in /usr/home/guanyembadalona.org/web/wp-content/themes/Divi/core/components/cache/File.php on line 107 Warning: file_put_contents(): Only 0 of 87 bytes written, possibly out of free disk space in /usr/home/guanyembadalona.org/web/wp-content/themes/Divi/core/components/cache/File.php on line 107