Guanyem Badalona en Comú aposta per un govern democràtic, republicà i d’emergència social

Guanyem Badalona en Comú aposta per un govern democràtic, republicà i d’emergència social

Guanyem Badalona en Comú va néixer el 28 de febrer de 2015 fruit d’un context local excepcional. La victòria d’Albiol a les eleccions de 2011 havia obert la porta de la ciutat a l’extrema dreta, en un context de crisi i de dures retallades, que van intentar tapar generant fractura social a les nostres places i carrers amb un discurs populista i xenòfob.

La resposta va arribar des de la base, de gent de molt diverses procedències polítiques i socials. Des dels moviments socials es va articular una plataforma municipalista assembleària, que aglutina a gent diversa entorn a tres grans eixos relacionats entre ells: radicalitat democràtica, justícia social i República catalana barri a barri. Una fórmula que va ser exitosa, fent fora el feixisme de l’Ajuntament i engegant una nova etapa, amb polítiques destinades a donar resposta a la greu crisi social i els grans reptes de ciutat i a recosir les xarxes socials de la nostra ciutat que l’extrema dreta havia volgut dinamitar per pur electoralisme.

Des de Guanyem Badalona en Comú enteníem que l’escenari polític català actual requeria de fórmules excepcionals seguint les passes que el municipalisme va fer a Badalona, així com altres ciutats, a les eleccions municipals de 2015. La nostra proposta de crear un front ampli republicà i democràtic, però, no ha estat possible i les forces i persones que podrien haver-lo integrat han optat per camins diferents.

No obstant això, la situació segueix sent excepcional. Les institucions pròpies de que ens hem dotat els catalans han estat intervingudes, amb el govern escollit democràticament una part empresonat, una part a l’exili i amb una onada repressiva contra tot allò que posi en dubte el seu règim. Una situació que ha estat aprofitada pel govern espanyol per seguir la seva política de foment dels interessos de les grans oligarquies, deixant en suspensió partides destinades a polítiques socials i al tercer sector.

Per això des de Guanyem Badalona en Comú creiem necessari que davant la situació actual hi hagi respostes extraordinàries després del 21 de desembre. És necessària la conformació d’un govern republicà i democràtic que doni resposta a l’emergència social amb un pla de rescat ciutadà i engegui el procés constituent no subordinat necessari per dur a terme de manera efectiva la República. Una nova República que posi la política al servei dels veïns i veïnes, que doni poder i recursos als municipis, les administracions més properes al ciutadà, superant així definitivament un règim del 78 creat per assegurar el poder i beneficis a les grans oligarquies.

Un front democràtic i republicà que no només s’ha de conformar a nivell polític i electoral, sinó també a nivell social, a les nostres places i carrers, des del municipalisme, que vagi més enllà de les organitzacions polítiques i que asseguri que el procés constituent es faci participativament, en comú, creant la república barri a barri, fent del lema una realitat. Per això, i seguint l’experiència autoorganitzativa de les lluites socials de les que formem part, cridem a tothom a autoorganitzar-se en al Comitè de Defensa de la República (CDR) recentment constituït a la nostra ciutat, així com al Pactel Local pel Referèndum (PLR) i aquells espais que puguin esdevenir referents amplis i tranversals de la ciutat en defensa de la República i dels drets i llibertats de tots els ciutadans i ciutadanes.

Finalment, des de Guanyem Badalona en Comú cridem a votar aquelles forces republicanes que apostin pel desplegament i construcció de la República ja declarada, enderrocant el 155 i engegant un procés constituent participatiu i un pla de rescat ciutadà que faci ampliar la seva base i estableixi la justicia social com el seu eix principal. Així mateix, donem la confiança als nostres càrrecs electes per assistir a aquells actes de campanya que considerin, sent coherents amb els principis de la nostra plataforma ciutadana.