Arran de la presentació de la proposta de cartipàs municipal per part del govern, estem vivint aquests dies un ball de xifres de sous i càrrecs de confiança de vegades molt difícil d’entendre i de seguir. I des de Guanyem Badalona en Comú creiem necessari explicar el procés i fer algunes consideracions.

L’aposta de Guanyem Badalona en Comú per posar fi als privilegis i a les prerrogatives que fins ara ha tingut la classe política és ferma i prioritza les polítiques socials. La nostra proposta de cartipàs, la que defensaríem i aprovaríem amb un govern en què tinguéssim majoria absoluta la tenim molt clara i està en gran part definida al nostre Codi ètic: sous per als càrrecs polítics ↼tant electes com de confiança↼ de màxim 3,5 vegades el salari mínim interprofessional, i un únic càrrec a plena dedicació per als grups municipals de l’oposició. Fins i tot ara que coneixem «la casa» per dins podríem afinar una proposta de menys de 20 càrrecs de confiança, que s’anirien substituint progressivament per càrrecs tècnics. I tot això, suposant una despesa aproximada d’un milió i mig d’euros a l’any per a l’Ajuntament, prop de la meitat del que costa actualment a la Tresoreria municipal.

El nostre compromís és ferm, i per això els regidors i regidores i els càrrecs de confiança de Guanyem Badalona en Comú, sigui quin sigui el cartipàs municipal que s’aprovi finalment, cobraran un sou màxim de 2.200€ nets al mes, i la diferència entre el sou oficial i el final serà destinada a finançar projectes d’entitats que reforcin la unitat popular a la ciutat mitjançant un procés participatiu. A més, cap d’aquests càrrecs podrà ser candidat un altre cop d’aquí quatre anys, en pro de la renovació i la no professionalització de la política. I tot això, ho vam posar per escrit al nostre Codi ètic des d’un bon començament.

Sabem que tenim, però, una força al Ple que és insuficient per aprovar el cartipàs. Per aquesta raó, tant Guanyem Badalona en Comú com la resta de forces del govern hem fet un esforç de generositat per presentar una proposta que pogués ser acceptada per la resta de grups, sense renunciar a l’esperit de rebaixa del cost que suposen els càrrecs polítics a l’Administració municipal i per poder destinar aquests recursos a polítiques socials.

La primera proposta del govern incloïa una rebaixa dels càrrecs de confiança de 37 a 27, que és el màxim que estableix la llei actualment, amb un assessor per a cada grup municipal i una reducció de sous d’entre el 15% i el 25%. Després d’una primera ronda de reunions amb els grups de l’oposició i d’escoltar les seves consideracions i propostes, es va presentar una segona proposta, en què s’augmentaven els càrrecs de confiança del PP i del PSC a dos.

Per sorpresa nostra i de molts ciutadans i ciutadanes, la proposta, lluny de ser vista com un acte de generositat, va aixecar la ira d’una part de l’oposició. El PP, que durant l’anterior mandat va disposar de 28 càrrecs de confiança, critica ara que 18 són massa per al govern municipal, mentre que CiU demana tants càrrecs de lliure designació com regidors té, i rebla el clau C’s, que abandona la «regeneració democràtica» que tant predicava en campanya demanant el doble de càrrecs de confiança que no pas regidors té.

Tenim voluntat de diàleg i la mà estesa per arribar a acords amb l’oposició, com ho hem fet ja amb els nostres socis de govern perquè Badalona tingui un govern del comú. D’una nova tanda de reunions n’ha sortit el compromís de retornar al Ple les competències delegades a la Junta de Govern Local en el darrer mandat i uns consells d’administració que emulin la representació del ple municipal.

Però que no s’equivoqui ningú. No som al govern per ànsies de poder, privilegis o poltrones. Ho fem per responsabilitat davant dels badalonins i les badalonines que van apostar majoritàriament per un canvi, i ho fem amb el compromís davant la ciutadania de complir un programa transformador i radicalment democràtic per a la ciutat. I no pensem trencar-lo. No governarem a qualsevol preu. Escoltarem les mesures de l’oposició que suposin més democràcia, però no les que perpetuïn l’Ajuntament com a agència de col•locació.

Tradicionalment, els partits havien considerat que calia situar un nombre elevat d’assessors polítics perquè els assumptes municipals tiressin endavant d’acord amb els seus idearis. Uns càrrecs que fins i tot s’han anat superposant al llarg dels diferents mandats. Guanyem Badalona en Comú considera que al consistori badaloní hi ha un cos de tècnics i tècniques molt vàlid per fer rutllar la maquinària municipal, i per tant, apostem per la reducció dels càrrecs de confiança al mínim possible i per professionalitzar el màxim nombre d’aquests càrrecs posant-hi personal tècnic. Amb tot, a causa de l’herència d’aquesta distribució tradicional i l’organització que comporta, l’equip de govern no pot renunciar, ara com ara, als 18 assessors que consten en la seva proposta.

Tenim el convenciment que, finalment, la voluntat de servei a la ciutat s’imposarà per sobre dels desacords en el nombre de càrrecs de confiança. L’acord arribarà i serà el millor possible, perquè tindrà aquesta voluntat.

Des de Guanyem Badalona continuarem actius i amb esperit crític en l’observació de l’activitat del govern, sense renunciar mai a la mobilització ciutadana sempre que faci falta en aquelles preses de decisions que vagin en contra del nostre ADN i del bé comú de la ciutat. El nostre moviment va néixer com una eina de participació i lluita per combatre al carrer i per transformar la ciutat, i al carrer continuarem. Seguim treballant, colze a colze amb els veïns i veïnes, per una Badalona més justa, democràtica, solidària, cooperativa i lliure.

Share This