Guanyem Badalona En Comú (GBeC) vol impulsar una xarxa de municipis pel procés constituent, que fomenti la participació popular en la construcció de la República Catalana.   
 
GBeC ha presentat el manifest “Construïm la República Catalana barri a barri” durant el debat sobre aquest tema, celebrat ahir divendres 18 de març al Centre Cívic de La Salut.
 
En l’acte, organitzat per Guanyem Badalona en Comú, hi han participat la metgessa i teòloga Teresa Forcades, el periodista Antonio Baños, el regidor de Sant Adrià en Comú Joan Belda, l’antropòleg Manuel Delgado i el membre del Consell Nacional d’EUiA, David Companyon, acompanyats per l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.
 
Guanyem Badalona En Comú aposta per celebrar un referèndum metropolità sobre l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).  Amb aquest objectiu i per tal d’avançar en la construcció de la República Catalana barri a barri, vol impulsar la creació d’una xarxa de municipis pel procés constituent. Així ho ha defensat aquest divendres 18 de març, en l’acte “Construïm la República Catalana barri a barri”.

Per debatre sobre aquest tema, l’acte ha comptat amb la presència de la metgessa i teòloga Teresa Forcades, el periodista Antonio Baños, el regidor de Sant Adrià en Comú Joan Belda, l’antropòleg Manuel Delgado i el membre del Consell Nacional d’EUiA, David Companyon, acompanyats per l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. Més de 170 persones han assistit a aquest debat, al Centre Cívic de la Salut.

Dolors Sabater, en representació de Guanyem Badalona en Comú, ha presentat durant l’acte el manifest de l’organització “Construïm la República Catalana barri a barri”. El manifest recorda que la construcció de la República Catalana barri a barri és un dels tres eixos principals de Guanyem, juntament amb la ruptura democràtica i el retorn efectiu del poder municipal als veïns i veïnes.

GBeC entén que aquest procés constituent ha de ser un punt de trobada entre independentistes i federalistes, que doni cabuda a les diferents sensibilitats socials i sobiranistes de l’organització.

Guanyem considera fonamental la participació popular i horitzontal del conjunt de la ciutadania i dels agents socials per impulsar un “procés constituent, fet dels barris i la societat civil”, que permeti vertebrar una República Catalana al servei de les persones. Per Guanyem, aquesta és també una “oportunitat històrica” tant per construir un estat propi com per “iniciar un procés de ruptura amb el fallit i caduc règim del 78.

El debat sobre la República Catalana barri a barri

Prèviament al debat, es van gravar càpsules de vídeo de cada ponent, difoses per les xarxes socials, on exposaven la seva visió sobre en quin punt ens trobem en la construcció d’una República Catalana. Feta aquesta anàlisi, el debat es va centrar en com impulsar a partir d’ara aquest procés des dels barris de diferents ciutats i, més concretament, des de Badalona.

Teresa Forcades ha advertit que cal evitar que el procés quedi “segrestat per les institucions” , mantenint la incidència de la veu del carrer. Per la seva banda, David Companyon ha remarcat que la nova República Catalana hauria d’anar molt més enllà del pas d’un règim monàrquic a un de republicà. Per a Companyon, hauria d’incorporar els valors de “la llibertat, la igualtat i la fraternitat”, així com basar-se en la “mobilització social” per continuar millorant permanentment les condicions de vida de la major part de la ciutadania.

Antonio Baños ha afegit que, per construir la República Catalana barri a barri, s’ha de subscriure un “nou contracte” amb la ciutadania, que blindi els seus drets socials i superi aquell que es va adoptar durant la transició, basat en els privilegis heretats de la monarquia i en el manteniment de les oligarquies. També va destacar el paper de lideratge que Badalona juga en el procés de construcció de la República Catalana barri a barri.

Joan Belda va subratllar que cal incorporar a aquest procés tots els ciutadans i ciutadanes, independentment del seu origen, remarcant el repte que suposa sumar-hi els veïns i veïnes de moltes ciutats de l’àrea metropolitana, amb famílies d’orígens diversos.

Manuel Delgado va matisar que caldrà definir com s’adquiriran els drets de ciutadania a la nova República Catalana i, davant d’aquest repte, tots els ponents van compartir que hauria de ser el màxim d’integradora i el menys excloent possible. D’altra banda, Delgado va insistir que no es pot caure en la

trampa de la dreta, que situa la meta final en l’arribada a un règim republicà. Segons el seu paper, l’objectiu final és canviar les correlacions actuals entre classes socials i aconseguir que la classe treballadora, la majoritària, aconsegueixi liderar el nou règim.
L’acte va concloure amb la presentació del manifest «Construïm la República Catalana barri a barri» per part de Dolors Sabater, en representació de GBeC.

Teniu disponible aquí el Manifest: Construïm la República Catalana barri a barri

Trobareu les càpsules de vídeo dels ponents de l’acte al Canal Youtube de Guanyem Badalona

Share This