Al ple que es va celebrar l’abril de 2019, van presentar-hi una moció per canviar el nom del militar espanyol inventor dels camps de concentració pel de Neus Català.

El grup municipal reclama a l’ajuntament posar tots els recursos al servei dels veïns per facilitar-los els tràmits corresponents.

Fa uns dies l’Alcalde Alex Pastor (PSC) va enunciar la imminent reobertura del carrer General Weyler al trànsit després de la seva reforma, aprovada en el pla participatiu engegat per Guanyem Badalona en el mandat passat.

El 30 d’abril de 2019 els grups de Guanyem Badalona i Esquerra AvancemMES van presentar una moció al Ple de l’Ajuntament de Badalona, per tal de canviar el nom del carrer General Weyler, al barri badaloní del Progrés, pel de Neus Català. Aquesta moció va ser aprovada pel ple i per tant compta amb el compromís del consistori per al seu compliment. 

Valerià Weyler Nicolau (General Weyler) va ser un militar espanyol que, durant la guerra de Cuba, va dissenyar per primer cop els camps de concentració com a mètode de càstig cap els presoners enemics, provocant milers de víctimes. Posteriorment fou Capità General de Catalunya i, com a tal, responsable de la repressió instaurada durant la Setmana Tràgica l’any 1909. En contraposició, Neus Català, que va morir el passat dissabte 13 d’abril, va ser una infatigable lluitadora antifeixista, supervivent dels camps de concentració i extermini nazis, i model de compromís amb la recuperació de la Memòria Històrica.

Els membres del grup municipal expressen també el seu compromís de posar totes les eines de l’ajuntament al servei dels veïns per facilitar informació i tràmits per el canvi de nom. Consideren que “prendre mesures i facilitar els tràmits als veïns hauria de formar part del compromís antifeixista d’aquest ajuntament, per transformar la ciutat en un espai de dignitat”.

Dolors Sabater considera que és un acte de justícia aquest canvi en el nomenclàtor de la ciutat. Declara que “amb la moció que vam aprovar, farem dos actes de justícia en un: treure del nomenclàtor de Badalona la vergonya que suposa dedicar-li un carrer al general Weyler i fer un homenatge a la ciutat a la memòria i vida de resistència de Neus Català”.

Share This
Warning: file_put_contents(): Only 0 of 93 bytes written, possibly out of free disk space in /usr/home/guanyembadalona.org/web/wp-content/themes/Divi/core/components/cache/File.php on line 107