Manifest de Guanyem Badalona en Comú davant de les eleccions a les Corts Generals del 26 de juny

Manifest de Guanyem Badalona en Comú davant de les eleccions a les Corts Generals del 26 de juny

Guanyem Badalona en Comú és una formació municipalista d’esquerres, formada per persones de diferents sensibilitats i procedències, que treballen plegades al voltant d’una sèrie de punts comuns que es concreten en tres eixos principals: la ruptura democràtica, el retorn del poder municipal a la ciutadania i la construcció de la República catalana barri a barri. Entenem la República catalana com el punt de trobada entre les diferents ànimes que componen el nostre projecte, independentistes i federalistes, i també com a síntesi transversal de les nostres sensibilitats socials i sobiranistes.

Per la nostra naturalesa de candidatura municipalista, no concorrem a aquestes eleccions. Però no podem oblidar que Guanyem Badalona en Comú forma part d’un projecte més ampli d’unitat popular, que beu dels moviments de base, amb uns ideals de ruptura que volen trencar de manera exemplar amb els esquemes convencionals de representació i practicar l’autoorganització i la democràcia directa. Per això, volem reiterar que les eleccions  a les Corts Generals del proper 26 de juny poden tenir transcendència per al projecte d’unitat popular i de ruptura del qual formem part, projecte que ha de venir acompanyat per la necessària mobilització al carrer, des de la base, sense la qual la representació institucional, per si sola, no té sentit.

Ja vam remarcar la transcendència d’aquestes eleccions a les Corts Generals quan es van convocar el passat 20 de desembre. El proper 26 de juny, aquests comicis es tornen a repetir, després d’un infructuós i excessivament dilatat en el temps període de negociacions, que entenem hagi pogut provocar decepció i cansament entre molts ciutadans i ciutadanes. Tot i això, no podem oblidar tot el que està en joc.

D’una banda, hi ha en joc el trencament del bipartidisme que ha imperat a l’Estat espanyol des de la transició fins a l’actualitat, perquè els comicis arriben en un context de crisi econòmica en què, a més, la credibilitat dels partits polítics tradicionals està sota mínims a causa dels nombrosos casos de corrupció. D’altra banda, aquestes eleccions a les Corts Generals es produeixen en un moment històric per a Catalunya, en què s’està impulsant un procés de ruptura amb l’Estat espanyol i de construcció de la República Catalana.

Lluny dels que defensen que ja estem en una fase de recuperació econòmica, volem recordar que el 15% dels treballadors i treballadores a Catalunya són pobres, que l’escletxa salarial entre homes i dones es manté prop del 25% o que hi ha més de 218.000 llars a Catalunya amb tots els membres actius a l’atur, problemàtiques socials que també es manifesten malauradament  a la nostra ciutat.

Davant d’aquest context polític, social, nacional i econòmic, Guanyem Badalona en Comú aposta per impulsar polítiques rupturistes en què la ciutadania sigui protagonista i pugui decidir en quin model social i econòmic vol viure, i sota quin marc nacional. Per tot això, Guanyem Badalona en Comú recomana el vot a candidatures que promoguin polítiques a favor de la majoria social i per la República Catalana, i contra els privilegis de les oligarquies econòmiques, financeres i polítiques, tant d’àmbit català com estatal.

Recalquem que Guanyem Badalona en Comú no es presenta a aquestes eleccions del 26 de juny i no dóna suport a cap candidatura concreta. En aquest sentit, convé recordar que Guanyem Badalona en Comú no és cap suma de partits, sinó una plataforma que agrupa persones a títol individual i que compta amb el suport de formacions com la Candidatura d’Unitat Popular, Comunistes de Catalunya, Podem, Procés Constituent i els Verds.