En la celebració del Dia Internacional per l’eradicació de la pobresa Guanyem Badalona en Comú volem denunciar les causes estructurals d’aquesta desigualtat alhora que volem agrair la gran tasca que fan centenars d’entitats per paliar-la, i instar als governs a fer possible un canvi sistèmic per tal d’eradicar-la.

Fa ben pocs dies les entitats d’atenció a les persones de Badalona van donar un toc d’atenció i feien reflexionar sobre quins serveis s’estan donant a les persones amb risc d’exclusió social i com s’atenen les necessitats de les persones des de les administracions i les entitats. Una crítica col·lectiva que hem de recollir i fer nostra per poder avançar cap a una societat més justa i inclusiva.

Mentre les entitats d’atenció a les persones detecten la cronificació de situacions de pobresa i s’esforcen a oferir suport als col·lectius més vulnerables, les administracions no aporten recursos suficients ni mesures valentes per revertir les situacions dramàtiques que ha causat la recent crisi que moltes persones no poden superar. Ara mateix s’està debatent la proposta d’augmentar el salari mínim interprofessional al Congrés dels Diputats espanyol, una bona mesura en principi. Malauradament sembla que es vol relacionar i fer dependre de l’aprovació dels pressupostos estatals. Cosa que ens sembla un tripijoc polític difícil d’entendre si realment es vol fer una aposta ferma per evitar els anomenats ‘treballadors pobres’, persones que viuen en situació de manca de recursos malgrat tenir feina.

Per altra part, aquest any, les entitats de la Taula del Tercer Sector ens han fet parar atenció sobre la feminització de la pobresa i avui mateix organitzen un acte a la Fundació Surt que pretén precisament fer-la visible i emfatitzar com aquesta afecta especialment les llars monoparentals. En aquesta sentit, si bé és cert que les administracions locals estan limitades per a lluitar contra les causes profundes de la pobresa, el govern anterior vam posar en marxa les subvencions per a l’IBI amb una línia per a famílies monoparentals que es pot sol·licitar fins la propera setmana o els vuit milions d’euros aconseguits per crear un parc públic d’habitatge.

De totes maneres, les mesures d’atenció a la pobresa i l’exclusió són un pedaç, no provoquen cap canvi sistèmic que permeti eradicar la pobresa o les seves causes. Aquí Badalona mateix, l’alcalde convoca un acte més orientat a la propaganda que a la solució real del problema. Acompanyat del president del seu grup a nivell català, recollirà menjar per al Banc d’aliments, cosa necessària però que queda curta per un dia com avui que hauria de servir per fer reflexions més profundes sobre les causes de la pobresa.

Per tot això, Guanyem Badalona en Comú reafirmem el nostre compromís amb la lluita contra la pobresa i les causes reals d’aquesta situació: un sistema econòmic que provoca precarietat laboral, desnonaments de les persones de la seva llar, retallades en serveis bàsics com l’educació i la sanitat i la desatenció dels col·lectius més vulnerables com la gent gran, amb pensions congelades o les persones amb dependència, amb les ajudes sota mínims. Només posant en qüestió aquest sistema profundament injust ens acostarem a la fita de #pobresazero

Share This