#1 Dolors Sabater

#1 Dolors Sabater

Cap de llista de Guanyem Badalona en Comú

54 anys. Pedagoga i professora de Ciències Socials a l’institut Júlia Minguell de Llefià.

Nascuda l’any 1960, a l’inici d’una dècada marcada per les ànsies de canvi i revolta, les ganes de lluita per fer una ciutat, un país i un món més just sempre m’han acompanyat.La greu discapacitat del meu germà gran em va fer conèixer la duresa de la injustícia i de l’exclusió que patien les persones diferents, i alhora la força per convertir les adversitats en oportunitats de transformació. Vaig participar molt aviat en l’opció familiar de compromís amb la ciutat en la lluita pels drets de les persones amb diferents capacitats col·laborant amb ASPANIN (Associació pro persones amb discapcitat intel·lectual) i vaig aprendre per sempre el lema ‘no volem caritat, volem justícia’. Al mateix temps la resistència cultural, lingüística i política d’un poble oprimit per la dictadura franquista, i la inconformitat amb les desigualtats de la Badalona del desarrollisme,van ser la meva escola de compromís i lluita social, un compromís que no he deixat mai i que m’ha fet activa i participativa en molts i diversos àmbits de lluita i transformació.

Llicenciada en Ciències de l’educació (pedagoga) especialitzada en terapèutica (educació especial) actualment professora i cap de departament de Ciències Socials a l’institut Júlia Minguell de Llefià, la meva dedicació professional té un recorregut que comença el 1976 a l’escola NOLVA, i tot i estar sempre dins el camp educatiu, abasta àmbits molt diversos, destacant l’educació especial, l’acollida a l’alumnat nouvingut i els Plans educatius d’Entorn (concretament el de Sant Roc) dins el pla per la llengua i la cohesió social, i l’impuls de projectes d’aprenentatge i servei. Associativament i des del voluntariat compromès, he estat activa i en alguns casos impulsora en múltiples àmbits des de mitjans 70. Àmbit de les persones amb discapacitat, educació en el lleure, participació juvenil, antimilitarisme, educació per la pau, ecologisme.. A la dècada dels 90 la dedicació es va centrar en l’àmbit veïnal, consell de districte, mobilitat, recuperació de memoria històrica i cultural-tradicional, participació infantil, Consell Educatiu de ciutat, reivindicació escola pública etc. En els darrers anys aquesta implicació s’ha concentrat en aspectes relacionats amb els drets de les persones amb diversitat funcional, (deixem de ser invisibles) mobilitat, drets culturals i lingüístics, de participació (festa major alternativa, espai jove de converses interculturals) convivència i cohesió social (des de la meva implicació a Òmnium, Colors de la tardor, xarxa d’acollida) contra el racisme i la xenofòbia, Badalona som totes i tots, campanya anti rumors, Moviments glocals, campanya contra el feixisme als ajuntaments…) i en la defensa dels drets socials i públics en general (Badalona es mou, Pels nostres Drets…); i a favor del dret a decidir (campanya país normal, Araeslhora,i campanya 9N).

He estat sempre vinculada a la política de ciutat des de l’associacionisme i l’activisme compromès. Però no he militat mai a cap partit polític.La meva trajectòria és transversal. i de la independència política n’he fet un tret personal. Fins ara mai m’havia compromès amb cap llista electoral, però, en aquestes municipals,l’existència del projecte de transformació Guanyem m’ha fet prendre la decisió. L’existència de Guanyem – confluència i suma de moltes sensibilitats, moltes lluites socials i moviments populars – i la confiança que m’han comunicat persones de diferents sensibilitats que creuen que puc encapçalar un projecte de consens com aquest,
M’hi he compromès, perquè crec que és un moment clau per a la ciutat Crec sincerament que Badalona necessita que aquesta força popular entri a l’ajuntament i retorni a la població la confiança i la credibilitat de les institucions del poble. Guanyem és possible perquè ha augmentat la consciència ciutadana i el seu grau d’implicació i mobilització, el nivell d’organització popular, la cerca i posada en marxa d’alternatives reals i en definitiva l’emergència de moviments participatius i reivindicatius massius que depassen els límits del partidisme polític clàssic. L’existència de Guanyem Badalona és una nova aportació democràtica, una nova manera d’entendre la política. Una nova manera d’entendre la política que tindrà capacitat per iniciar transformacions.