Un peu a l’ajuntament, mil al carrer

Un peu a l’ajuntament, mil al carrer

Sota aquest lema, el passat dijous Guanyem Badalona en Comú vam celebrar una assemblea oberta a tot el veïnat. Va ser a la plaça de la Segona República, al barri de Lloreda, on una vuitantena de persones s’hi van apropar per escoltar les informacions dels nostres regidors Jose Téllez i Javi López, però també a participar activament i fer arribar les seves queixes, propostes i inquietuds.

Va obrir l’acte l’Edu Ramos, veí del barri i membre del secretariat permanent, explicant el nou funcionament intern de l’organització i els nous òrgans creats, el consell de debat polític i el secretariat permanent, i va animar a als assistents a participar en els nuclis territorials i les comissions de GBeC.

A continuació, els regidors Jose Téllez i Javi López van explicar les negociacions i com ha quedat el cartipàs municipal aprovat la setmana anterior, del que van destacar que “malgrat algunes notícies i titulars, s’ha pogut tirar endavant un bon cartipàs, que permet estalviar en sous de càrrecs polítics respecte l’anterior, per ampliar els recursos destinats a polítiques socials”.

Després de les negociacions, es va aconseguir una rebaixa dels salaris i els càrrecs de confiança van quedar repartits en 12 assessors de grup municipal (3 pel PP i PSC, 2 per CiU i 1 per GBeC, ERC, ICV-EUiA i C’s), 6 coordinadors de districte i 9 assessors de govern, reduint-se el número total de 37 a 27. A més, van anunciar el compromís de professionalitzar-ne el màxim nombre possible, començant pels coordinadors de districte que seran ocupats per tècnics abans d’acabar el mandat, per tal que l’ajuntament pugui funcionar sense tants càrrecs polítics.

També hi haurà estalvi en els càrrecs directius, que a més de ser escollits de manera oberta i transparent, baixaran el seu sou dràsticament, alguns inclús de 70.000 a 40.000€ per any. On no hi va haver acord va ser en les dietes i les assignacions als grups municipals, que es van proposar que es rebaixessin i congelessin respectivament, però que l’oposició va congelar i apujar.

Els regidors de Guanyem Badalona en Comú van explicar també l’impuls que aquestes primeres setmanes han rebut els consells participatius sectorials i territorials, als que l’ajuntament participarà com un més. Així, ja el 9 de juliol es va fer el Consell Escolar Municipal, mentre que a partir del setembre s’aniran recuperant la resta, perquè “volem que siguin els veïns i veïnes els que decideixin, i fer-ho de manera oberta i transparent”. Així, els regidors van explicar que una part de les inversions als barris els decidirien els ciutadans d’aquest, alhora que també s’obrirà un debat ciutadà sobre els preus públics i els impostos abans de fixar-los.
Un cop acabada l’explicació, va ser el torn de micro obert, on tothom que s’hi va apropar podia preguntar als regidors sobre les informacions que havien donat, les primeres mesures de govern o bé sobre problemàtiques que pateix la ciutat. Les intervencions, molt diverses, van tenir però un punt comú: la sorpresa i celebració perquè es fes un acte obert, en mig d’una plaça i amb micro obert, tant per explicar com també per escoltar.